Infoähky, etukansi Infoähky, takakansi

Koski, Jussi T. 1998. Infoähky ja muita kirjoituksia oppimisesta, organisaatioista ja tietoyhteiskunnasta. Helsinki: Gummerus. (yhteensä 8 painosta)

”Itse olen tähän asti luullut, että ajan hermolla pysyäkseni minun pitää kuunnella, katsella ja lukea mahdollisimman paljon. Se on ollut pahuksen stressaavaa – – Nyt tilanne muuttuu. Siitä lämmin kiitos Jussi T. Koskelle. Hän aukaisi silmäni.”
Martti Merilinna, Tekniikan Maailma nro 20/1998
”Jussi T. Koski on kirjoittanut tietoyhteiskunnan toteutumisen ongelmista mielenkiintoisen, tarpeellisen ja ennen kaikkea hyvin rohkean kirjan.”
Timo Kuronen, Tiedepolitiikka 3/1998
”Sillä rohkeasta kirjasta on todella kysymys. Kun opetusministeriön palveluksessa oleva kasvatustieteen tohtori ja OTKULTTI:n (Opetuksen, tutkimuksen ja kulttuurin tietoyhteiskuntaneuvottelukunta) pääsihteeri kirjoittaa suorasukaiseen sävyyn informaation liikatarjonnasta ja korostaa hiljaisuuden, mietiskelyn ja syventymisen merkitystä, hän on lähes jokaisessa lauseessa ristiriidassa vallitsevan, laitetekniikkaa, kaupallisuutta ja eksponentiaalista kasvua korostavan ajattelutavan kanssa.”
Timo Kuronen, Tiedepolitiikka 3/1998
”Kirjan organisaatioita, tietointensiivistä asiantuntijatyötä sekä luovuutta ja filosofiaa käsittelevät jaksot ovat kiinnostavia, ja kirjoittaja lähestyy teemoja persoonallisesti ja informatiivisesti. – – useimmat kirjan artikkelit kurkottavat lisäksi otsikkoaiheistaan ylöspäin, kohti kulttuurin yleisen tilanteen, elämisen laadun ja ihmisenä olemisen pohdintaa.”
Osmo Lampinen, Opetusministeriön henkilöstölehti NYT, nro 38/1998
”Vaikka Infoähky on toisaalta hyvinkin tieteellinen, Koskella on oma persoonallinen tapansa kirjoittaa. Se tekee artikkelit helppolukuisiksi ja kiinnostaviksi.”
Kirsti Kivioja, Keskipohjanmaa 27.9. 1998
”Koski on kirjallaan pyrkinyt keskustelun avaamiseen tärkeästä asiasta. Puheenvuorona tämä on painava, jopa valtava purkaus. Tarpeellista luettavaa.”
Petri Laukka, Sanomalehti Kaleva 22.10. 1998
”Runsaalla 200 sivulla käsitellään seikkaperäisesti oppimista, organisaatioita ja yleensä tietoyhteiskuntaa. Asialla on henkilö, joka virkansa puolesta opetusministeriössä on toiminut alan neuvottelukunnan pääsihteerinä. Tässä tapauksessa voi ainakin sanoa, että virkamies ei ole tyytynyt pelkästään pyörittelemään erilaisia lausuntoja. Hän on itse muodostanut asioista kantaa – – .”
Pekka Arinen, Opettaja nro 48/1998
”Yksi hyvä tapa ehkäistä infoähkyä on käyttää hyväkseen tiedon jalostajia, hyvien ’katsaustutkimusten’ tekijöitä, joista Koski itse on yksi.”
Andrew Chesterman, Yliopisto-lehti nro 18/1998
”[Koski] är väl insatt i den inhemska debatten kring lärande i informationssamhället och hänvisar friskt och objektivt t.ex. Sitras och undervisningsministeriets rapporter – – samtidigt som han sätter dem i ett internationellt perspektiv.”
nimimerkki FN, Forum för Ekonomi och Teknik nro 11/98
”Ja mikä tärkeintä: teksti kelpaa esimerkiksi siitä, millaisia mahdollisuuksia tutkijoilla on uudistettaessa kirjoittamisen tapaa. Tekstissä yhdistyvät perinteinen tietokirjoittaminen, essee ja polemiikki.”
Pekka Sallila, Aikuiskasvatus nro 4/1998
”Voi myös sanoa, että kyseessä on uusi, mainio johtamistaidon käsikirja. Se on erinomaista luettavaa niille, jotka joutuvat vetämään asiantuntijaorganisaatioita, tulemaan esimiehenä toimeen koulutettujen ja luovien mutta usein niin hirveiden ihmisten kanssa.”
Martti Merilinna, Tekniikan Maailma nro 20/1998
”Suosittelen kirjaa kaikille tietoyhteiskunnassa eläville ja erityisesti niille, jotka ovat perustamassa uutta (verkko)lehteä, Internet-sivustoa tai verkko-oppimisympäristöä.”
Jaakko Suominen, Agricolan kirja-arvostelut –sivustolla 1.1.1999
”Kosken kirja on mielenkiintoinen avaus tietoyhteiskunnan sisällön ja keskeisen toiminnan, tietotyön, kriittiseen ymmärtämiseen.”
Helena Tapper, Helsingin Sanomat 17.2.1999
”Jussi T. Koski on tehnyt palveluksen suomalaiselle tietoyhteiskuntakeskustelulle. – – Kosken laatima Infoähky-teos on lajissaan ensimmäinen käsiini osunut kotimaisen tekijän laatima kriittinen esitys aiheesta.”
Ville Marjomäki, Kansanopisto nro 1-2/1999
”Hei kuitenkin kaikki hullut ja hurskaat: voin kai suositella!”
Elisa Lehtonen, Secretarius nro 1/1999
”Kirjan tyyli on älyllinen ja omaehtoiseen asioiden kyseenalaistamiseen kannustava, silti kevyt ja hyvin luettava. – – Kirja sopii erinomaisesti lukijan oman henkilökohtaisen ja ammatillisen kasvun virikkeeksi mutta myös erilaisten työyhteisöjen kehittämisen ja kehittämiskeskusteluiden välineeksi. – – Erityisesti kirjan luovuutta käsittelevä luku kuvaa oivaltavasti sitä, kuinka kokonaisvaltainen olento ihminen on ja kuinka myös hänen ammatillinen suorituskykynsä riippuu yksilön elämänlaadun ja elämänhallinnan kokonaisuudesta.”
anonyymi arvostelija, Työ&Hyvinvointi -lehti nro 1/1999
”Teoksen sisältö on todella monipuolinen retki tietoyhteiskunnan keskeisiin ongelmiin ja käytössä oleviin positiivisiin ratkaisumalleihin. Eräs asia, mistä Koski ansaitsee erityskiitokset, on teoksen elävä kieli ja oivaltava väliotsikointi. – – Itse asiassa Kosken teos taitaa olla ensimmäinen suomalainen kirja, joka ylipäätänsä käsittelee infoähkyä monitieteellisestä näkökulmasta.”
Jari Kaivo-oja, FUTURA nro 1/1999
”Kosken kirja itsessään on varsin helposti sulava, eikä aiheuta juurikaan infoähkyä.”
Erkki Karvonen, Tiedotustutkimus nro 4/1999
”Infoähky-teoksen keskeinen kysymys kuuluu: minne katoaa luovuus niin organisaatioista kuin yliopistoistakin? – – Tärkeä opus keskusteltaessa organisaatioiden luovuudesta.”
Henri Broms, Nykypäivä nro 12/2000
”Lyhyt esittely ei tee oikeutta Kosken kirjan monitahoisuudelle. – – Kirjoittajan lukeneisuus ja uskoakseni ilkikurinen älykkyys tekevät tekstistä nautittavan.”
Timo Kuronen, Tiedepolitiikka 3/1998
”Informaatio- ja ärsyketulvan vaikutukset ihmiseen nousivat [Infoähky-] kirjan myötä julkisen keskustelun aiheeksi.”
Arja Liinamaa, Keski-Uusimaa 20.2.2002